Waar zijn de Mexicaanse-Griepgevallen?
Vrijdag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er een derde geval van besmetting met Mexicaanse Griep in Nederland ‘rondloopt’. Het gaat om een 52-jarige man en hij wordt behandeld met Tamiflu. Meer gegevens over de man, zoals een woonplaats, worden verder niet gegeven. Evenals het kortgeleden bekendgemaakte ‘geval’ van 56 jaar en de week daarvoor geopenbaarde besmetting bij een peuter van drie. Waarom mag Nederland niet weten waar deze mensen in het land wonen?
Bij griepgevallen in het buitenland werden de plaatsnamen van de besmette reizigers vrij snel bekend gemaakt. Neem bijvoorbeeld Spanje. Daar kan minutieus op de kaart gezocht worden naar griepgevallen in steden en dorpen in het land. In Nederland moet men gissen, en gokt met op Amsterdam of op ‘Nederland’. Hoe dan ook, de media achterhaalt plaatsnamen sowieso. Waarom dan zo moeilijk doen?
Het RIVM zal de zeer waarschijnlijke reden hanteren dat het geven van plaatsnamen voor onnodige paniek zorgt. Maar waarom zouden we ons zorgen maken als de slachtoffers er prima bovenop komen met Tamiflu en er in Europa nog geen enkele dode is gevallen? Is het kennen van een plaatsnaam dan zo schadelijk? De privacy kan toch aardig gewaarborgd worden zolang er geen naam of straat wordt genoemd. Persoonlijk gezien vindt ik het kennen van een plaatsnaam toch wel erg fijn. Niet omdat ik er dan wat aan kan doen, maar er wel rekening mee kan houden.